Regelbunden rengöring förlänger livslängden på utrustning

Kaffeentusiaster som söker efter drycker av högsta kvalitet är alltid angelägna om att fördjupa sig i kaffebryggningens subtiliteter. Ofta leder deras passion till att de beslutar sig för att ta steget och bli en riktig barista eller bara vill ha gott kaffe genom att investera i en espressomaskin för hemmabruk. Om du fortfarande läser det här, är du förmodligen en av dessa personer.

Vi skulle gissa att du redan har plöjt igenom en rad artiklar och sett flera videor om hur man brygger riktigt gott kaffe. Du väljer noggrant ut vilka kaffebönor du ska köpa, du tampar ditt kaffe med precision, och du håller koll på vattentemperatur och bryggtid som en falk. Och du är bara nöjd när din crema pryds av vackra tigerränder...

Men vad har riktigt gott kaffe och korrekt underhåll av en espressomaskin gemensamt? Enligt baristor är maskinens renlighet direkt kopplad till smaken på det färdiga kaffet. Du kan investera i de bästa kaffebönorna och vara en mästare på kaffebryggning, men om det finns gamla kafferester kvar i din maskin kommer smaken och kvaliteten på dina drycker att lida. Kaffet kan få en otrevlig, "oren" eftersmak, och föroreningarna i maskinen kan hindra kaffet från att extraheras på rätt sätt, vilket kan förstöra alla dina
ansträngningar.

Som du säkert förstår vid det här laget, är en välskött och ren maskin en av de viktigaste förutsättningarna för en erfekt kopp kaffe. Men oroa dig inte! Att rengöra en espressomaskin är faktiskt väldigt enkelt. Det handlar bara om att komma ihåg att utföra vissa rutiner regelbundet.

Vilka rutiner undrar du?
Läs vidare för att ta reda på det!

Nedan hittar du steg för steg om hur du gör rent din espressomaskin, espressokvarn och tillbehör.